Jak si objednat v restauraci

Objednávka v restauraciObjednat pokrm tak, aby se k vám dostal ve stavu, v jakém vám bude chutnat nejvíce, není žádná legrace. Ale nejde jen o jídlo. Splést se můžete i při objednávání nápojů.

Mnozí z vás se možná nad titulkem pousmáli – kde je při objednávání problém? Vše je jasné a samozřejmé. Některé věci ale při objednávání samozřejmé nejsou. Například nemusíte znát správnou výslovnost některých slov přejatých z cizích jazyků, převážně z italštiny a francouzštiny. Tento článek vám poradí, jak tato slova používat a vyslovovat – za každým cizím slovem bude hranatá závorka s jeho fonetickým přepisem.

Káva

Při objednávání kávy by mělo být samozřejmé, že máme představu o tom, co vlastně objednáváme – italské pojmy jsou pro některé velkou neznámou. Proto se objednávání kávy budu věnovat hned ze začátku článku. V našich končinách se nejčastěji setkáme s přípravou kávy – espressa. Rozlišujeme několik druhů espressa, a to podle objemu šálku, ve kterém se servíruje. V následujícím seznamu jsou typy servírování seřazeny od nejmenších po nejobjemnější.

Ristretto [ristreto] – 7g kávy zalité 20 ml horké vody

Espresso [espreso] – 7g kávy zalité 20-30 ml horké vody

Doppio [dopio] – 7g kávy zalité 50 ml horké vody

Lungo [lungo] – 14 g kávy zalité 80 ml horké vody

Americano [amerikáno] – 7 g kávy, espressso 40 – 80 ml + voda 20-60 ml

Ale nemusíme zůstávat jen u „kávy s vodou“. Do hry vstupuje našlehané mléko, které chuť kávy, pro některé drsnou a hořkou, zjemňuje.

Cappucino [kapučíno] – espresso (1/3), mléko (1/3) a mléčná pěna (1/3)

Caffé Macchiato [kafé makiáto] – espresso s troškou mléčné pěny

Latte Macchiato [laté makiáto] – mléko, mléčná pěna (1/3), přelité 50 ml espressa.

Caffé Latte [kafé laté] – mléko bez pěny, espresso, podávané ve velkém šálku

Café Freddo [kafé fredo] – ledové espresso, někdy s mlékem nebo cukrem

Café Corretto [kafé koreto] – espresso doplněné destilátem.

Koktejly

Pokud budete na zpáteční cestě z restaurace řídit, doporučujeme vybírat jen z koktejlů označených jako virgin [viržin], neboli panenský, což znamená, že byste v něm alkohol hledali marně. A pokud přece jen zatoužíte po koktejlu alkoholickém, dejte si pozor na jeho kubaturu – některé nápojové lístky totiž považují množství konkrétního koktejlu za samozřejmé, a k vám se tak může dostat nápoj značně „společensky unavující“..

Přílohy

K některým jídlům můžeme jíst co nás napadne – rýži, hranolky, brambory – a vždy si pochutnáme. V některých případech může hosta při objednávání obsluha poučit, že vybraná příloha se nehodí k jídlu, které si objednává. Věřte, že to s vámi obsluha myslí dobře.

Opékané brambory

Příplatky

Na konci každého správného jídelního lístku by mělo být uvedeno, kolik činí tzv. couvert [kuvér], francouzské slovo označující příplatek za stolování, který obsahuje i doplňky k jídlu (omáčky, solnička, pepřenka, ale i např. olivový olej, tabasco apod.).

Dalším z „příplatků“ je i dýško – v noblesnějších restauracích platí, že velikost dýška je deset procent z vaší celkové útraty. V méně noblesních restauracích obecně platí, že se zaokrouhluje nahoru na desítky. Ovšem nesmíme zapomínat na pravý význam tohoto

„ohodnocení“, a sice ten, že jeho výší hodnotíme kvalitu jídla a obsluhy, v žádném případě se nejedná – jako v některých jiných zemích – o nepsanou povinnost.

Alergeny

Obsluha by měla být schopna podat informace o přesném složení jídla – zejména by měla upozornit na nejběžnější alergeny, které se v jídle vyskytují, takže se nedivte, když se číšník při objednávání delikátní exotické chobotničky zeptá, zda náhodou netrpíte alergií na plody moře.

Maso

Že na objednávce nejde nic pokazit? Omyl – kupříkladu u steaků z hovězího masa vám s největší pravděpodobností bude položena otázka „jak propečené maso chcete“?

V následujícím seznamu pochopíte, co které slovo u přípravy masa znamená.

Rare [rér] – krvavý, až téměř syrový – studený střed

Medium Rare [mídium rér] – růžový, méně krvavý, vlažný a měkký středSteak z hovězího masa

Medium [mídium] – růžový, nekrvavý, teplý a pevný střed

Medium Well [mídium vel] – tmavě růžový, teplý a velmi pevný střed

Well Done [vel dan] – hnědý, teplý a velmi pevný střed

U kuřecího masa ani u vepřového tuto otázku nedostanete, leda že byste stáli o nějakou tu střevní chorobu.

Snad vaše příští objednávka bude naprosto bez problému a vy si tak pochutnáte přesně na tom, na čem jste chtěli.

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 8. 3. 2011