Zeleninový salát s quinoa

Quinoa představuje výbornou alternativu k rýži či kuskusu, vyniká svou jednoduchou přípravou. Mouka z této plodiny se skvěle hodí k přípravám těsta při bezlepkové dietě.

Quinoa původem pochází z jihoamerických And, kde se pěstovala až do výše 4 000 metrů. Pro andské civilizace byla po bramborách (a před kukuřicí) druhou nejdůležitější plodinou. Inkové ji nazývali „matkou všech obilnin“ a incký vládce byl tradičně prvním, kdo každoročně zaséval první nová semínka. Americká NASA s ní vzhledem k jejím speciálním vlastnostem počítá jako s jednou ze základních potravin pro vesmírné lety s lidskou posádkou.

Quinou vařte podobně jako rýži (2 šálky vody na 1 šálek obiloviny) po dobu 14-18 minut. Po uvaření se quinoa vyznačuje příjemně lehkou, nadýchanou strukturou a jemnou, lehce oříškovou chutí. K ochucení quinoy použijte jakékoliv koření či zeleninu. Smícháním s ovocem, medem, ořechy a (rostlinným) mlékem vznikne energeticky bohatá a přitom zdravá a chutná forma snídaně. Zdroj: www.prozdravi.cz

Zeleninový salát s quinoa

Ingredience:

variace zelených salátů – polníček/ rukola/ baby špenát/ římský salát…
3 rajčata
1 mrkev
1 fenykl
hrst quinoa
sůl
dýňový olej
podle chuti ořechy/dýňová semínka/lněná semínka
1 citron, parmezán

Postup:

Oprané saláty jemně smícháme s uvařenou quinoa, přidáme nakrájená rajčata, nastrouhanou mrkev a nakrájený fenykl.

Podle chuti doplníme ořechy nebo hoblinkami parmezánu. Zakápneme olejem a citrónovou šťávou.

Zdroj recept: www.chefparade.cz

Zdroj foto: Attribution Some rights reserved by Lablascovegmenu

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 20. 10. 2014