Vepřová pečeně s knedlíkem a se zelím

Vepřová pečeně s knedlíkem a se zelímHledáme-li jídlo, které nejlépe vystihuje to nejpodstatnější z české kuchyně, vepřo knedlo zelo je určitě ideální přiklad. Spojují se v něm hned tři oblíbené české pochoutky: vepřová pečeně, knedlíky a kysané zelí.

Není třeba ani dodávat, že neodmyslitelným doplňkem tohoto jídla je dobře vychlazené pivo…

Opět předkládáme originální recept na tuto dokonalou pochoutku.

Doba přípravy: 20 min, ideálně + 1 den odležení     Doba vaření: 60 min     Počet porcí: 10

Suroviny:

1 kg vepřové pečeně, 2 cibule, 1 kyselejší jablko, sůl, mletý pepř, česnek, drcený kmín, vývar, celý kmín, sádlo, podle potřeby voda,

příloha: kysané zelí, 1 cibule, celý kmín, sádlo, sůl, cukr, 1 lžíce polohrubé mouky

Postup:

Vepřovou pečeni osolíme, potřeme lehce mletým pepřem, mletým nebo drceným kmínem, rozetřeným česnekem a dáme do nádoby s víkem a necháme uležet do druhého dne v lednici.

Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka, jablka na plátky a dáme do pekáče, kde jsme rozpustili sádlo a nechali zpěnit celý kmín. Potom přidáme vepřovou pečeni, přikryjeme a dáme péci do trouby. Pečeme asi 3/4 hodiny přikryté, potom odkryjeme a necháme zrůžovět napřed na jedné straně a potom na druhé. Před posledním otočením přidáme do výpeku vývar – množství záleží na tom, kolik chceme mít šťávy z pečeně.

Mezitím si připravíme kysané zelí, které dáme vařit s trochou kmínu a soli. Když je zelí hotové, osladíme je podle chuti a zahustíme cibulovou jíškou. Jíšku připravíme tak, že dáme na pánev sádlo a cibuli rozkrájenou najemno smažíme, až začne růžovět a potom přidáme polohrubou mouku a necháme chvíli zpěnit. Potom zamícháme do vařeného zelí. Podle chuti můžeme přisladit.

Vepřovou pečeni podáváme se zelím a bramborovým nebo chlupatým knedlíkem.

Bramborové knedlíky

Suroviny:

1 kg brambor
2 vejce
lžíce mléka
cca 400 g hrubé mouky
3 lžíce hrubé dětské krupičky
sůl

Postup:

Brambory, den předem vařené ve slupce, oloupeme, nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle, v míse je osolíme a smícháme s vejci rozšlehanými ve lžíci mléka. Brambory přendáme na vál posypaný moukou a postupně do nich zaděláváme mouku s krupicí, až se těsto nelepí. Z těsta vytvarujeme šišky a vaříme je v osolené vodě asi 20 minut.

Chlupaté knedlíky

Suroviny:

350 g syrových oloupaných brambor
150 g ve slupce vařených oloupaných brambor
250 g hrubé mouky
1 vejce
hrst petržele kudrnky
sůl

Postup:

Vařené i syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme je s moukou, vejcem a sekanou petrželkou kudrnkou, osolíme a důkladně zamícháme v kompaktní těsto. Část těsta si vezmeme do dlaně a lžící tvarujeme knedlíky, které házíme rovnou do vařící osolené vody. Podebereme, aby se nepřichytly ke dnu, a podle velikosti vaříme asi 5–7 minut. Po vyjmutí z vody lehce zakápneme olejem.

zdroj: Czech Specials

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 25. 4. 2010