Svíčková na smetaně

Svickova na smetaneNejoblíbenějším českým jídlem je podle mistrů gastronomie svíčková na smetaně, lahodná kombinace křehkého hovězího masa, krémové omáčky a samozřejmě nezbytných knedlíků.

Jak už to u tradičních receptů bývá, existuje snad tolik variant, jako je jejich kuchařů. A my vám teď nabízíme ten originální!

Doba přípravy: 30 min     Doba vaření: 120 min     Počet porcí: 6

Suroviny:

750 g pravé hovězí svíčkové (nebo hovězí maso zadní), 150 g mrkve, 150 g celeru, 75 g petržele, 1 větší cibule, 50 g slaniny nakrájené na úzké klínky, 150 g másla, sůl, mletý pepř, 5 zrnek celého pepře, 3 zrnka nového koření, 3 bobkové listy, špetka tymiánu, citrónová šťáva, cukr, 100 g plnotučné hořčice, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml šlehačky (příp. mléko na zředění), citron nakrájený na plátky, brusinkový kompot

Postup:

Odblaněné a očištěné maso prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v lednici odležet. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření, především bobkový list.

Kastrol se zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu. Přidáme hořčici, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky, orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem.  Nakonec ji přecedíme. Podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou nebo přisladíme. Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát trochu karamelu. (Polévkovou lžíci cukru necháme zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme.)

Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým kompotem.

Příloha:

Houskový nebo kynutý knedlík.

zdroj: Czech Specials

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 25. 4. 2010

Vaše komentáře (4)

  1. jarda petr napsal:

    dobrý den, domnívám se, že do svíčkové omáčky dát plnotučnou horčici a mouku není dobrý nápad. v prvém případě díky množství nezdravých konzervantů a kyselin citrónových a ve druhém případě zahuštění omáčky ,,provede,, již samotná pasírovaná zelenina.

  2. administrator napsal:

    dobrý den Petře, je pravda, že mouku já do svíčkové vůbec nepoužívám (obecně k zahušťování ji nepoužívám vůbec). Lžící hořčice si nemyslím, že omáčce nějak ublížíte, spíše naopak…