Sušená rajčata

Rajče, rajské jablíčko nebo rajčátko je vytrvalá zelenina pěstovaná jako jednoletka pro dužnaté plody. Rajčata obsahují důležité vitamíny skupiny B neboli B-komplex, které pomáhají správnému fungování metabolismu. Díky vitamínu A, který je také v rajčatech podporujeme zrak, vlasy, kůži a zuby. Další vitamíny obsažené v rajčatech jsou C, D, F a K.

Rajčata mino jiné působí antioxicky, pozitivně působí na nervovou soustavu, pomáhají při srdečních a ledvinových nemocech.  Jsou zdrojem vápníku, železa a draslíku.

Z rajčat vykouzlíme vynikající saláty, zapečené pokrmy, omáčky nebo jen obložené chlebíčky. Ale v dnešní době velkou oblibou jsou rajčata v sušené podobě. Ten, kdo si rajčata pěstuje na zahrádce, může vyzkoušet domácí sušení a tím si uchovat chuť léta déle.

Recept na sušená rajčata 1

Na jeden kilogram syrových rajčat budeme potřebovat 5 stroužků česneku, trs čerstvé bazalky, olivový olej, sůl, pepř

  • Rajčata nakrájíme na plátky a rozložíme na síto sušičky. Sušíme zprudka, na co nejvyšší výkon
  • Rajčata by měla být suchá, ale ne zcela vysušená – na omak by měla být pružná. Délka sušení s pohybuje mezi 8-15 hodinami podle síly nakrájených rajčat
  • Usušená rajčata pak dáme do  uzavíratelných sklenic, a zalijeme osoleným olivovým olejem s rozdrcenými stroužky česneku.
  • Jednotlivé vrstvy prokládáme  snítkami bazalky
  • Rajčata musí být zcela potopená v oleji, aby k nim nemohl vzduch. Abychom neztratili aroma, vždy sklenici uzavřeme víčkem nebo zátkou

Zdroj: www.rajcata.com

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 24. 7. 2014