Steak z tuňáka s čočkou a kedlubnovým pyré

Kombinací čočky beluga a kedlubnového pyré jsem se inspirovala v restauraci Nota Bene v Praze. Jejich chuť se skvěle doplňuje a v kombinaci s rybím masem tvoří velmi zdravé a dietní jídlo. To je vhodné především jako lehká večeře a pro vysoký obsah bílkovin ho využijí zejména posilující jedinci.

Šťavnaté maso tuňáka vyniká výraznější ořechovou chutí bez pachutě rybiny. Za syrova má tmavě červenou barvu a tepelnou úpravou postupně bledne. K pití se doporučuje bílé suché víno.
Na 1 porci:
80 g tuňák
60 g čočka beluga
1 mrkev
1 šalotka
špetka cukru
1 kedlubna

5 g máslo
10 g olivový olej rafinovaný
plátek citrónu
rozmarýn
sůl, pepř

Nejprve dejte vařit čočku podle návodu. Poté oloupejte kedlubnu, nakrájejte ji na osminy a vložte do vroucí osolené vody. Vařte asi 15-20 minut do změknutí.
Na pánvi rozpalte většinu olivového oleje vhodného pro tepelnou úpravu (ne panenského) a na malé kousky nakrájejte mrkev a šalotku, které následně orestujte. Přidejte špetku cukru.
Až bude uvařená čočka, přidejte ji na pánev, směs zamíchejte, mírně osolte a opepřete a ještě chvíli restujte.
Připravte si kedlubnové pyré tak, že rozmixujete uvařenou kedlubnu s máslem. Nepřidávejte vodu a není potřeba ani sůl.
Posledním krokem je příprava steaku z tuňáka. Já ho připravovala na grilovací pánvi, ale možný je i klasický gril nebo pánev.
Rozpalte tedy zbylou kapku oleje na pánvi na vyšší teplotu a přidejte lístky rozmarýnu. Maso z tuňáka jemně osolte a opečte asi 3 minuty z každé strany. Steak by měl být uvnitř alespoň z části syrový, jinak ztratí na kvalitě.
Ozdobte citronem a větvičkou rozmarýnu.Pro mě je obsah bílkovin v jídle až příliš vysoký a příště bych si raději maso tuňáka rozdělila na dvě porce, protože i když jeho hmotnost není vysoká, měla jsem skoro problém ho dojíst. Navíc se to příznivě projeví i na ceně, maso tuňáka se pohybuje cca od 500 do 1200,- za kg.

Za ryby děkujeme firmě Rybárny Praha
Zdroj: nehladu.cz
Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 24. 7. 2015