Slaný litevský koláč

U nás celkem neotřelá kombinace řepy, brambor a kopru pochází ze zemí kolem Baltského moře a velmi nás zaujala na našich cestách.

quiche litevskyBrambory a řepa jsou zdrojem vitamínu C a kyseliny listové, brambory navíc přidají vitamín B1, B3 a B6. Losos je cenným zdrojem omega 3 mastných kyselin, které je vhodné konzumovat jako prevenci proti srdečně-cévním onemocněním. Kopr zase podporuje tvorbu žaludečních šťáv a může působit močopudně.

Litevský quiche

Na velký koláč – 8 porcí

Na těsto:

50 g jemně mletých ovesných vloček

50 g žitné celozrnné mouky

50 g pšeničné celozrnné mouky

50 g hladké mouky

40 g měkkého másla

20 g řepkového nebo olivového oleje

voda

půl lžíce soli

Na náplň:

250 g vařených brambor

200 g řepy (pečené v alobalu, vařené či nakládané)

100 g lososa (uzeného nebo čerstvého)

150 ml smetany 12%

100 g nastrouhaného 30% sýru

2 vejce

kopr

ocet

sůl, pepř

Nejprve si připravte těsto – smíchejte všechny ingredience, vodu přidejte až nakonec podle potřeby – zhruba 100 ml.

Nechte v lednici těsto zabalené do igelitu alespoň půl hodiny uležet.

Mezitím si uvařte brambory a připravte řepu. Pokud používáte čerstvou řepu, nakrájejte ji na  2cm tlusté plátky, zabalte do alobalu a na 180 °C pečte cca 45 minut.

Uleželé těsto vyválejte a vmačkejte do formy tak, aby tvořilo asi 3 cm vysoký okraj.

Formu s těstem dejte do trouby na 180 °C asi na 5 minut. Pokud máte multifunkční troubu Whirpool, použijte funkci Crisp na 1 minutu.

Poté na dno vyskládejte plátky lososa.

Nakrájejte bramboru a řepu na malé kostičky a vysypte je do formy.

Ušlehejte vejce, přilijte smetanu, lžíci octu, sýr, asi 2 lžíce kopru, sůl a pepř a zamíchejte.

Směs rovnoměrně vlijte do koláče.

Pečte na 180 °C asi 45 minut. V multifunkční troubě Whirpool použijte funkci Crisp na 15 minut.

Zdroj: nehladu.cz

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 3. 12. 2015