Šípkový sirup

Šípek je plný vitamínu C, provitamínu A a dalších vitamínů skupiny B. Posiluje imunitu, čistí organismus, podporuje trávení a funkci ledvin. Je účinný proti únavě a celkově osvěží.

Z šípků si můžeme připravit vynikající čaj, sirup, marmeládu nebo omáčku.

Šípkový sirup

1 kg zralých šípků rozdrtíme robotem, je dobré přilít trochu vody, jinak při drcení létají ven. Přidáme 2 litry vody a směs povaříme na mírném „ohni“ 10 minut. Přecedíme přes síto a podruhé přes plátno. Přidáme 1 kg cukru, zahřejeme na 70 °C. Horký sirup naléváme do sklenic, kam nakonec přidáme lžičku alkoholu a zavřeme.

Celý podzim a zimu můžeme pro posílení imunity ordinovat každý den 1 malou lžičku šípkového sirupu. Šípkový sirup můžeme pít s vodou, lze ho také přidávat do čaje (měl by být trochu vychladlý).

Šípkový čaj

Můžeme připravovat na dva způsoby:

  1. Drcené šípky (1 polévkovou lžíci na 250 ml) přelijeme vroucí vodou, necháme odstát cca 5 – 10 minut. Poté přelijeme přes plátýnko.
  2. Celé šípky namočíte večer do vody (hrst sušených na 2 litry studené vody). Ráno se krátce povaří a necháte cca 30 minut odstát. Šípky vyhazovat nemusíte a můžete znovu přilít vodu, necháte opět přejít varem a máte další várku skvělého čaje plného vitamínů.

Šípkový čaj stačí pít dle chuti, pravidelně by se měl užívat právě v období mrazu a chřipek.

Šípky se suší při cca 60°C.

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 8. 10. 2014