Rychlokvašky

Letos poprvé byla úroda okurek. A jelikož mají míry o něco větší, vyzkoušela jsem „vyrobit“ rychlokvašky.  Recepty na netu jsou různé, základ je mléčné kvašení, to co probíhá při nakládání zelí, tedy ocet nepotřebujete. Ale najdou se i takové recepty, kde ocet je, ale to už pak nejsou ty správné rychlokvašky.

Rychlokvašky

rychlokvasky

  • okurky
  • vinné listy (mohou to být i listy z višně, černého rybízu)
  • sůl
  • voda
  • kopr
  • česnek
  • bobkový list
  • hořčičné semínko
  • nové koření celé
  • pepř celý

Nejdříve si svaříme vodu se solí – zhruba 60 g soli na cca 1,5 – 2 litry vody. Okurky omyjeme a osušíme, důležitý krok, je napíchání okurek vidličkou – tím se do nich dostane rychleji lák. Do větší sklenice skládáme okurky, prokládáme listy, koření, kopr, česnek. Nakonec zalijeme slanou vodou – nesmí být vroucí, ale ani úplně studená, někde jsem četla, že by měla mít cca 70 °C. Poslední tečkou je vložení patky chleba.

Okurky musí být ponořené v láku, jinak by změkly. Sklenici zakryjeme celofánem. Chleba vyndáme po cca 2 dnech. Po zhruba týdnu můžeme koštovat.

rychlokvasky_chleba

 

 

 

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 28. 7. 2018