Pstruh na kmíně

Také nedáte dopustit na pstruha jako „krále jemných ryb“?
Je zajímavé, že původní druhy pstruhů jsou vlastně stejní turisté jako lososi, jen se to o nich málo ví. Podle toho, ve kterém moři žijí, se také jmenují.
*****************************
V Česku se tak setkáváme hlavně s potomky druhu zvaného pstruh obecný baltský. Jak název napovídá, žije tento pstruh v Baltském moři, a jak zas napovídá geografie, cestuje (nebo spíš v minulosti cestoval) po vodních tocích labského a oderského systému. Dnes se v našich řekách a potocích setkáme nejčastěji s potoční formou pstruha obecného.

******************

V zemích s vysokými horami pstruha dobře znají. Je to takový „kaskadér“, že se vydá klidně i do nadmořské výšky kolem 2000 metrů, a přežívá i kolem vodopádů a v tak prudkých proudech, v jakých by se jiná ryba neměla šanci udržet. Tuto sportovní povahu si zachoval i zmiňovaný český potoční pstruh, a proto je pstruží maso tak lehké a málo tučné ‒ takové, jaké bychom u správného sportovce očekávali.
Chcete-li připravit pstruha tak, aby patřičně vynikly všechny kvality pstružího masa, zvolte například tento recept:
**********************************
PSTRUH NA KMÍNĚ
  • pstruhy o celkové hmotnosti asi 750 g
  • trochu soli
  • trochu kmínu
  • 5 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 100 ml vody
  • 25 g oleje
Vykuchané pstruhy opláchněte, osolte, okmínujte a obalte v mouce. Pokud jsou jednotlivé ryby velké (mají víc než 150 g), raději je podélně rozpůlte.
Připravené pstruhy zvolna opečte ve směsi másla a oleje, po obou stranách pěkně do měkka.
Vyndejte na teplý talíř a udržte v teple. Výpek zalijte vroucí vodou a chvilku povařte.
Pstruhy ihned servírujte ‒ pěkně polité šťávou a doplněné dozlatova opečenými bramborami a pikantním salátem.
Čerstvé ryby koupíte od nás www.rybarnypraha.cz
Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 27. 11. 2013