Luxusní vepřová pečeně s omáčkou a šťouchané brambory

Ideální víkendový oběd nebo slavnostní večeře, nenáročná na přípravu, náročnější na čas. Ale ten čas zachová masíčko šťavnaté, plné chuti. Z výpeku vytvoříte dokonalou omáčku a jako příloha budou ideální šťouchané brambory s cibulkou. Pojďme na to…pecene veprova_2

Luxusní vepřová pečeně s omáčkou a šťouchané brambory

  • Vepřová pečeně
  • Špek
  • Česnek
  • sůl, pepř, olivový olej
  • čerstvý tymián
  • cibule
  • jablko

Na šťouchané brambory uvaříme potřebné množství brambor, můžeme přidat kousek celeru. Na másle a oleji (je třeba dát do kastrolku cca 0,5 cm) přidáme větší množství nakrájené cibule, promícháme, přidáme cca 2 lžíce cukru a smažíme dozlatova. Chvilku to trvá, když je větší množství může to být i 30 minut.

Pečeni na vrhu nařízneme cca 0,5 cm od sebe po celé šířce. Prošpikujeme dle chuti špekem a česnekem. Nasolíme, svážeme, potřeme olejem a necháme na pánvi zatáhnout. Přendáme na pekáč, na pánev přidáme olej a pokrájenou cibuli, můžeme dát česnek. Vložíme do pekáče k masu, přidáme pokrájená jablka bez jadřince, stroužky česneku a čerstvé snítky tymiánu. Podlijeme trochou vody, pod pokličkou pomalu děláme v troubě na 100 – 120 °C cca 4 – 6 hodin, můžeme občas podlívat vodou nebo vývarem. Na závěr odkryjeme, opravdu jen na chvilku a stále poléváme.

Pečeni dáme stranou a výpek zahustíme moukou. Nejlepší je na másle osmahnout cibuli a česnek, přidat cca 1 lžíci hladké mouky, pak přidat výpek i s jablky a rozmixovat. Když je moc husté, zředíme mlékem nebo smetanou.

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 21. 1. 2018