Lahodné bramborové taštičky

Všimli jste si už, kolik pěkných krajových názvů brambory dostaly? Mezi ty nejznámější patří zemská jablíčka, zemčata, krumple, zemáky, erteple, arpetle či kobzole.***
A jako existuje pro brambory hodně různých názvů, tak také existuje velké množství způsobů, jak se dají tyhle „obyčejné“ hlízy připravit.
***
Bezkonkurenční jsou jistě brambory smažené, ty mají specifickou výraznou chuť a vůni. A když se ke smažení přidá ještě dobrá náplň, je lahůdka prostě dokonalá.
***

Smažené bramborové taštičky:

Připravte si:
½ kg brambor
1 vejce
2 žloutky
100 g másla
polohrubou mouku
sůl
***
Náplň:
  • na sladko: povidla, citronovou kůru, tlučený hřebíček (smíchané spolu)
  • nebo na slano: směs hříbků (usekaných a orestovaných), dušeného rybího masa a míchaného vajíčka
Brambory uvařte, rozmačkejte a mírně osolte, přidejte vejce a žloutky a asi 30 g másla. Mouky přidejte tolik, abyste získali pěkné těsto, které se nelepí na ruce. Vyválejte z něho dva pláty tlusté necelý centimetr, naznačte si rádélkem či nožem rozdělení na jednotlivé taštičky (pozor, neproříznout, jen naznačit!) a doprostřed každé budoucí taštičky položte odpovídající množství nádivky. Přikryjte druhým plátem a teprve teď oddělte jednotlivé tašky. Okraje důkladně přimáčkněte a pak taštičky dozlatova usmažte v oleji, do něhož jste přidali zbývající máslo.
***
Tyto taštičky jsou možná poněkud pracnější, jsou ovšem tak chutné, že se ta trocha práce navíc rozhodně vyplatí.
Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 8. 9. 2015