Červená řepa

Věděli jste, že je červená řepa bohatá na vlákninu, kyselinu listovou, železo, hořčík, mangan, draslík a vitamíny A, B1, B2, B6 a C?
Ano, je ideální pro posílení imunity, posílí celý organismus. Nejlépe je řepu odšťavnit a pít čerstvou šťávu, na chřipku a angínu odšťavněte 5 řep, 1 mrkev a celer. Šťáva se může i kloktat, ale musí být teplá.
**
Ale pomáhá i čistit tělo, tedy přesněji řečeno střeva, na to je dobré vypít denně 1,5 dl šťávy z řepy a jablek.
***
Dále pomáhá odbourávat cholesterol, podporuje nervovou soustavu, funkci cévní soustavy, zrak, snižuje krevní tlak, posiluje metabolizmus a zlepšuje funkci trávicí soustavy.
***

Zdravé čipsy z červené řepy

3 ks řepy nakrájené na opravdu tenké plátky nebo nastrouhané na plátky
½ nastrouhané kůry z citronu
Olivový olej
Hrubá sůl a pepř
***
Tenké plátky dáme na plech s pečícím papírem, pokapeme olejem, posypeme citronovou kůrou, pepřem a solí a pečeme na plno cca 30 minut. Občas zkontrolujeme, aby se plátky řepy nespálily.
***
Vynikající je také červená řepa pečená v troubě. Celé bulvy řepy omyjeme, zabalíme do alobalu a pečeme na 220 °2 hodiny. Po upečení řepu propícháme vidličkou, nakrájené na tenké plátky, zakápnem olejem, osolíme a opepříme. Je to něco vynikajícího.
Foto: inthelittleredhouse.blogspot.cz
Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 26. 9. 2014