Čerstvé fíky v těstovinách

Čerstvé fíky obsahují přibližně 80 % vody (20% sacharidů) oproti sušeným fíkům, které obsahují až 70 % sacharidů. Jsou bohaté na vitamín E, vitamín B1, B2 a B6, dále obsahují malé množství vitamínu C a provitamín vitamínu A.

Nesmíme opomenout jejich další bohatství na zinek, měď a mangan. Dále mají bílkoviny, aminokyseliny, draslík, vápník, vlákninu, hořčík, železo, pektiny, organické kyseliny, fermenty a slizy.

Fíky jsou přírodní, kvalitní zdroj energie. Doporučují se těhotným ženám, kojícím matkám, studentům i dětem. V tomto počasí se doporučuje jejich konzumace při nachlazení – zmírňují kašel, ulehčují vykašlávání a změkčují dýchací cesty (sušené namočené do vody nebo povařené v mléce).

Kromě kašle zmírňují i bolesti v krku. Jak na to? Na kašel i bolest v krku – povaříme 6 fíkových plodů ve vodě nebo mléce (cca 0,5 litru), přidáme med a vypijeme.

Fíky využijeme při zažívacích problémech – čerstvé nebo sušené (do vody namočené), jsou úžasné přírodní projímadlo. Na to myslete při jejich konzumaci, jsou opravdu moc dobré, tak ať to nepřeženete :-).

Tak jak se doporučuje ráno na lačno vypít vodu s citronem, můžeme obměnit a ráno si dát 2 fíky a zapít  je sklenicí teplé vody (kromě nastartování zažívacího ústrojí, předcházíme vzniku hemeroidů a rakoviny).

Nordic ware Elegantní forma na bábovku RoyalAmbiance Dekorační samolepka Vysoké květySilikomart Forma pro pečení 8ks hvězdiček

Umožní nám lepší spánek, odstraní deprese a obecně zlepší náladu. Jsou vhodné pro ženy v menopauze, užívající antikoncepční přípravky.

Fíky jsou výtečné samotné, do salátů, džusů, koláčů, kandované, na marmelády, plněné šunkou, sýrem, připravují se z nich ale také vína a likéry.

Konzumace čerstvým fíků je jednoduchá, stačí omýt a můžeme jíst se šlupkou, oloupané nebo nakrájet a vyjíst jen dužinu.

Jak vybereme ten správný čerstvý fík? Plod musí mít fialovou barvu a slupka by neměla být porušena.

fiky testovinyTěstoviny s čerstvými fíky

400 g těstovin paccheri, 3 čerstvé fíky, 200 g slaniny nebo šunky od kosti, 150 g pecorina (případně parmazánu), sůl, růžový pepř, čerstvé oregano

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu tak, aby byly al dente neboli na skus. Fíky oloupejte a vidličkou je rozmělněte do pasty. Slaninu nakrájejte na proužky a nasucho vyškvařte v pánvi. Těstoviny sceďte, část vody uschovejte, a vraťte je do hrnce, přilijte vodu a zahřívejte, aby vznikla lehce krémová omáčka. Sejměte z ohně, vmíchejte sýr (případně přilijte ještě část vody z vaření) a slaninu. Nakonec vmíchejte fíkovou pastu, podle chuti osolte a dolaďte růžovým pepřem. Ozdobte hoblinami pecorina a oreganem. Recept a foto zdroj: www.zdrava5.cz

Zdroj: blog.prodeti.cz

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 27. 10. 2015