Avokádo a avokádový tartar

Avokádo patří ovoce s nejnižším obsahem vody, obsahuje nejvíce železa a tuků v porovnání s ostatními druhy ovoce. Díky obsaženému vitaminu C se železo z avokáda vstřebává dobře. Železo pomáhá proti anémii a doporučuje se konzumovat zejména těhotným ženám. Co se týče vysokého obsahu tuků, je dokázáno, že tuky z avokáda výrazně snižují hladinu cholesterolu.

Kromě tuků a železa je avokádo bohaté na minerály, vitaminy a vlákninu. Minerály zastupují zejména draslík, měď, magnesium a fosfor. U vitaminů se jedná především o vitaminy skupiny B a dále C, E, K nebo H.

Díky své zásaditosti působí příznivě na sliznici a na žaludeční prostředí. Dále pomáhá proti nervozitě, depresím a stresu. Avokádo by tedy nemělo chybět v žádném jídelníčku.

Avokádový tartar

Krevety zprudka opečte na sezamovém oleji, osolte je a opepřete a nakonec po­sypte koprem. Obě avokáda oloupejte, rozkrojte, zbavte semen a nakrájejte na prkénku na kousky. Zakapejte je šťávou z limety, aby nezhnědla, a podle chuti osolte a ope­přete. Na talířích udělejte avokádová lůžka, zakápněte je balzamikovým octem, posypte sezamovými semínky a navrch dejte kre­vety. Podávejte vychlazené nebo při pokojové teplotě.

Zdroj: www.zdrava5.cz

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 28. 1. 2015