Symbol ryby

Ryba byla odpradávna postním jídlem. První informace o rybničním hospodářství spadají již do konce 10. století. Nejznámější rybníkář Jakub Krčín z Jelčan pochází ze století 16., stejně jako jeho slavný rybník Rožmberk postavený u Třeboně v letech 1586–1592.

Symbol ryby není jen tip na vánoční večeři, ale její význam je důležitý i z hlediska náboženského. Ryba je nejstarším křesťanským symbolem, který sloužil Ježíšovým následovníkům také jako tajné heslo v dobách, kdy byli pronásledováni. Dodnes se Ichtys používá jako symbol, aby se křesťané mezi sebou poznali.

Zpět k rybám jako pochoutce. Kapr je ten bez koho si většina z nás nedovede představit štědrovečerní večeři. Teď je Nový rok v plném proudu a já se rozhodla, že v mém jídelníčku budou i jiné ryby, a to jak ty sladkovodní, tak i mořské.

Tak jsem se jednoho dne vypravila na farmářské trhy, abych odhalila, co lze z čerstvých ryb vlastně všechno koupit.

Vystála jsem frontu na výborné domácí koláčky a koupila si pecen chleba z kamenné pece. Je to přesně takový ten kulatý velký bochník, dělaný z opravdového kvásku, žádné náhražky a umělé přísady. Jak si tak ukusuji tu vypečenou kůrku, najednou mi do nosu odkudsi zavanula libá vůně a já se jako správný stopař vydala na průzkum.

K mému překvapení jsem objevila stánek, kde se ve velkém hrnci zahřívala pravá rybí polévka. Na cedulce stálo 40 Kč, tak jsem neváhala a dala si jednu porci hned u stánku.

Přitom jsem pozorovala prodejce ryb při práci: Byli velmi usměvaví a přívětiví ke každému, kdo se jen trochu k jejich pultu s rybami přiblížil. Všechny ty mořské i sladkovodní úlovky se pyšně vystavovaly na odiv jako modelky před fotografem a na těch kostkách ledu se pěkně vyjímaly. Sumec vypadal jako gentleman s navoskovaným knírem a garnáty jako rozpustilé baletky, co právě švitoří v pauze před důležitou premiérou. Siven americký, což je jeden ze zástupců ryb lososovitých, se tvářil jako velký byznysmen.

Každá ryba jakoby měla svůj vlastní příběh a do poslední chvíle, než skončí na vašem talíři, se s ní zacházelo jemně a s láskou. Zapomněla jsem na čas, dala si ještě jednu porci polévky a k tomu čerstvé pečivo – můj žaludek byl nasycen a v duši se mi rozlil příjemný pocit, jakoby Vánoce ještě přetrvávaly.

Ta hustá polívčička z několika druhů ryb, zeleniny a dobrého koření vám vykouzlí úsměv na tváři, i když se třeba vůbec smát nechcete.

A ještě si sebou odnesete ten skvělý pocit, že tady záleží na tom, aby se spokojený zákazník zase vrátil. Jste to možná právě vy, kdo příště neodolá a vyzkouší třeba něco neobvyklého, jako je například ryba svatého Petra.

Obsluha svou profesionalitou a nevtíravým vstřícným projevem změní váš nákup v zábavu a příjemný zážitek.

Nevíte, kde to je? No přece každé úterý u stanice metra Ládví, kde se konají farmářské trhy. A dlouho nerozmýšlejte, ať na vás ještě nějaká polévka zbude. Stánek určitě nepřehlédnete – jídlo totiž, a to je svatá pravda – lidi sbližuje.

Kateřina Benešová

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 24. 1. 2014