Restaurant Darwin – špičková gastronomie podávaná s evoluční teorií

Každý z nás zná jméno Charlese Darwina z učebnic biologie, historie anebo i filosofie. Byl to všestranný člověk a především přírodovědec, jehož výzkumy a objevy posunuly náš svět o značný krok kupředu. I přes náboženská úskalí své doby, dokázal svými propracovanými studiemi o evoluční teorii přesvědčit nejprve konzervativní Anglii a později celou Evropu a další kontinenty. A právě tímto největším a nejuznávanějším přírodovědcem se nechal inspirovat i nově vzniklý Darwin hotel a restaurant na pražské Zbraslavi, kde najdete mnoho odkazů na tohoto velikána 19. století, které zcela jistě budou inspirací i pro vás…

Celý hotel i restaurant se nese v duchu evoluční teorie, což dokazuje již samotné logo – Darwinova skica stromu života, kterou si poprvé do svého zápisníku zanesl v červenci roku 1837 a dodnes je považována za úplný počátek jeho myšlenky. I hotelové pokoje jsou velmi originální. Každý z nich je inspirován jiným živočišným druhem, který je třeba i přes svůj nenápadný vzhled nebo velikost důležitou součástí vývoje světa. Možná se ptáte, jak se dají tyto prvky skloubit s moderní dobou, odpověď je ale jednoduchá – snadno. Stačil nadaný architekt, který vytvořil velice příjemné a útulné prostředí, které na svých cestách ocení každý z nás. Tlumené teplé barvy, moderní nábytek a několik designových prvků, které zaujmou i oko neumělce. Jako třeba osvětlení v prostorách restaurace, které je vytvořeno z malých lahviček campari se sodou, jejichž červené paprsky dodají celému prostoru neopakovatelnou atmosféru. Když už se v restaurantu Darwin ocitnete, byla by velká chyba neochutnat něco dobrého z místního menu. A na co se můžete těšit?

Spojení gastronomie a Charlese Darwina může někomu připadat velice podivné, ale nemusíte se ničeho obávat. Žáby ani jiné obojživelníky na menu nenajdete. Tým zdejších kuchařů si pro vás připravil rozmanité pokrmy české kuchyně, které jsou připravovány z těch nejkvalitnějších a nejčerstvějších surovin a dochucovány pouze mořskou solí, čerstvým pepřem a bylinkami, a tak vaše chuťové buňky čeká neopakovatelný gastronomický zážitek, který může trvat od rána do večera. Do Darwin restaurantu totiž můžete zajít na vynikající snídani, kde je samozřejmostí domácí slané i sladké pečivo a skvělá káva. Velice bohatá je zde i polední nabídka, ze které si vybere opravdu každý. Každý týden je na výběr ze 2 polévek a 10 až 12 hlavních chodů, které jsou ryze české a pochutná si kdejaký mlsný jazýček. Z polévek to jsou třeba domácí vývary a tradiční polévky jako například bramboračka, kulajda nebo gulášová a květáková. Z hlavních chodů se můžete těšit na jídla, jako je domácí sekaná, bramborové knedlíky plněné uzeným masem, svíčková na smetaně, rajská omáčka, šunkofleky a podobně. Každý týden jsou v nabídce i sladká jídla, která byste v jiných restauracích hledali marně. Je to třeba žemlovka s jablky a rozinkami, buchtičky s vanilkovým krémem nebo domácí nudle sypané mákem. Tato nabídka se každý měsíc mění a tak na vás čekají stále nové a přitom známé pokrmy za velice příjemné ceny. Ve večerním jídelním lístku, ze kterého si ale můžete objednat i v době obědů, jsou opravdové perly české kuchyně, připravované tradičními postupy, díky kterým vynikne původní chuť. Vždy na svůj stůl také dostanete několik druhů domácího pečiva a jemnou škvarkovou pomazánku, která příjemně nastartuje vaše chuťové receptory. Pokračovat můžete hovězím vývarem, který se vaří přes noc při nízké teplotě, díky čemuž není zelenina rozvařená a vývar je opravdu poctivý, nebo kachními jatýrky pečenými v italském druhu slaniny, tzv. guanciale. Z hlavních chodů si nesmíte nechat ujít konfitovaný jehněčí krk, který je díky dlouhému pečení křehký a šťavnatý. Pro ty, co preferují jiné druhy masa, je zde například králičí stehýnko, steak z hovězí roštěné, pstruh na přepuštěném másle anebo tradiční česká kachna. Nesmíme zapomenout také na domácí osvědčené dezerty, které jsou připravovány místní cukrářkou den co den. Zvolíte kynuté tvarohové buchty anebo raději taštičky plněné povidly přelité medem?

K těmto poctivým pokrmům neodmyslitelně patří skvělé pivo, které zde zastupuje pivovar Svijany se svým točeným jedenáctistupňovým Mázem a Fandou. Osvěžit se můžete i domácím ledovým čajem nebo ovocnými šťávami různých chutí. Naopak na zahřátí zde připravují čaje z čerstvé máty a zázvoru. Samozřejmostí je i široká nabídka evropských vín, s jejichž výběrem vám vždy rád poradí zkušený sommeliér a doporučí vhodné víno k vámi vybranému jídlu.

V následujících měsících zde bude vybudováno i knihkupectví, kde si budete moct po obědě půjčit jakoukoliv knihu, dát si kávu s dezertem a alespoň na chvíli utéct od reality všedních dní. Udělejte si malý gastro výlet do zbraslavského restaurantu Darwin, kde si pochutnáte na výborném jídle a načerpáte příjemnou atmosféru, ať už při obchodním jednání nebo posezení s přáteli.

Napsala: Hedvika Schwarzová

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 26. 10. 2012