Benada – originalita a styl v srdci Prahy

Praha je jako střed a srdce Evropy symbolem kultury, tradice, historie českého  národa… Můžeme na ni být patřičně hrdí: je to město plné architektonických krás, pamětihodností, romantických vyhlídek a v neposlední řadě kvalitních a zajímavých restaurací skýtajících rozmanité gastronomické zážitky pestré tak, jako pražské uličky křivolace utíkající po Malé Straně, Novém městě či Královských Vinohradech…

A právě na okraji Vinohrad vás jedna taková může zavést na Tylovo náměstí, typické svým upraveným parčíkem a fontánou, která dojem oázy klidu mezi uříceným ruchem tepajícího města příjemně a svěže doplňuje. I v těch nejteplejších letních dnech vám park přinese chladivý stín a klid, a pokud při své siestě zatoužíte také doplnit energii pro zbytek náročného dne,  je ten správný okamžik pro návštěvu restaurantu Benada

Není to náhoda, že na Tylově náměstí naleznete restaurant s poetickým názvem Benada, neboť právě Josef Kajetán Tyl napsal ještě za svých studentských let historickou povídku Statný Benada… Příjemný podnik v těsné blízkosti parku k návštěvě zve doširoka otevřenou náručí zahrádky s rozevlátými markýzami a vůní originální kuchyně s tradičními i moderními prvky spojujícími se ve skutečný gastronomický zážitek.

K osvěžení se kromě klasických sycených nápojů nabízí čím dál oblíbenější a osobnější čerstvá domácí limonáda z pomerančů s čerstvou bazalkou, či její zázvorová varianta – vitamíny obsaženými ve sklenici smysly bystřící a sytý nápoj nejen pro horké dny. A gastronomie? I přestože je Benada vyhlášená svou poctivě českou kuchyní, nalézt zde můžete také výběr jídel z té mezinárodní tak, aby v každé z celkem osmi restaurací Benada po celé České republice mohl návštěvník směle očekávat vysoký standard obvyklých jídel mezinárodní kuchyně se špetkou originality, v nápaditém designu a s dokonalým servisem… Vybraná jídla z menu pod značkou Signature food pak můžete ochutnat ve stejné kvalitě a úpravě v každé Benadě – tuto záruku vám značka stvrzuje doslova svým podpisem.

Přestože restaurace funguje již druhým rokem, její prostředí, nabídka jídel a zájem zákazníků se neustále dynamicky rozvíjí. A to nejen o kvalitní obědy a výjimečné večeře, ale také o snídaňová menu v podobě jednotlivých jídel i bufetu. Ideálnější místo pro časnou schůzku lze v Praze jen těžko nalézt.

Překvapením nejen pro pravidelné hosty bývá sezonní menu složené ze surovin typických pro daný měsíc. A nyní musí zbystřit i protřelí gourmeti – jelikož Benada překračuje hranice běžných sezonních menu omezujících se na chřest na jaře a zvěřinu na podzim. Pro září jsou tedy těmi vyhlášenými aktuálními hvězdami mezi surovinami voňavé houby, jablka a švestky. A ruku na srdce, kde jinde kromě u babičky na venkově ochutnáte tak dobrou bramborovou polévku s houbami, grilované jehněčí kotletky na švestkách, ochucené slivovicí a domácí pommes duches či domácí jablkový koláč s kopečkem vanilkové zmrzliny? Nechci pověstné babičce a jejímu kulinářskému umění křivdit, ale vlastně ani ona by pravděpodobně tuto symfonii chutí neudirigovala. Benada je proto dokonalou vstupní branou do světa chutí ovoce i hub, které doslova obohatí vaše gastronomické smysly…

K aktuálnímu menu doporučuje šéfkuchař vždy to správné víno. Přestože Benada je otevřená i poledním návštěvníkům a připravuje pro ně výtečná menu za téměř neuvěřitelnou cenu od 99 Kč, jistě si budete chtít užít zmíněné sezonní gastronomické šperky svými blízkými. A k vlahému letnímu večeru patří právě zmíněné víno… K aktuálnímu sezonnímu menu je to polosladké Chardonnay vybrané privátně přímo pro Benadu, anebo pozdní sběr Cabernet Sauvignon z výtečných Valtických sklepů.

A když se po vydatném, sytém, a přesto lehce stravitelném obědě budete chtít rozmazlit, ochutnejte jemnou krémovou zmrzlinu. Benada spolupracuje se světoznámou značkou Häagen-Dazs, která speciálně pro restaurace tohoto konceptu připravila pestrou škálu zmrzlinových pohárů, shakes a také ledovou kávu, k potěšení i těch nejvybíravějších chuťových buněk… Lze si představit lepší sladkou tečku na závěr?

Nechte se zlákat krásným prostředím Tylova náměstí, přeneste se na chvíli do dob povídek Josefa Kajetána Tyla a užijte si každý okamžik v podniku, kde vám jednoduše bude dobře… Zakončení ve sladkém stylu – a zážitek snad ani nemůže být krásnější.

Napsala: Markéta Vocetková

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 4. 9. 2012