Jak grilovat zdravě?

Grilování je v současnosti velmi oblíbené. Navíc už je známo, jak grilovat zdravě. Stačí respektovat uvedená pravidla a připravíte si chutný pokrm v souladu s pravidly zdravé výživy. Nemusíte se obávat, že jídlo bude obsahovat karcinogenní látky.

zdrave grilovani

Tuk nesmí odkapávat na uhlíky

Všechno začíná už výběrem správného grilu. Existují grily založené na různých principech a v různých variantách. Celou škálu jich najdete na https://www.hawaj.cz/zahradni-grily.html. Vždy přemýšlejte, jaký gril bude pro vás nejvhodnější. Sáhnete-li po klasickém grilu na dřevěné uhlí, pamatujte, že uhlíky musí jenom mírně žhnout, nikoli hořet. Nikdy nedopusťte, aby tuk odkapával na uhlíky a při vysokých teplotách se z něj tvořily karcinogenní zplodiny. Právě to je při grilování největší problém. Například plynové grily jsou z tohoto pohledu bezpečné, disponují odvodem tuku.

Nepřímé grilování je dobré

Vhodnější je také nepřímé grilování, kdy se grilovaná potravina umisťuje vedle ohně, nikoli přímo nad něj. Dá se použít i u grilu na dřevěné uhlí, kdy žhavé uhlíky umístíte po stranách a mezi ně pod grilované maso dáte odkapávací misku. Potom nehrozí, že by tuk tekl přímo na uhlíky. Neupřete si vůni dřevěného uhlí, která je pro grilování typická, a přitom se nemusíte bát újmy na zdraví. U plynového grilu můžete nepřímo grilovat, když zapálíte vedlejší hořák a maso dáte nad ten, který nehoří.

Lávové grily jako vhodná alternativa

Uvedené potíže s karcinogenními zplodinami elegantně řeší také lávové grily. Využívají tepla sálajícího z lávových kamenů, které dokážou odkapávající tuk vsáknout do sebe a ten a se potom nepřepaluje. Musíte ovšem myslet na pravidelné čištění kamenů, které obvykle probíhá tak, že je po skončení grilování na nějakou dobu nažhavíte na maximum. Nečistoty vsáknuté během grilování se z nich vypálí a nehrozí žádné nebezpečí. Při příštím grilování máte opět k dispozici čisté kameny.

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 10. 5. 2017