Zážitkový burger podruhé – jak na suroviny

V prvním článku o návratu burgerů k tradičním gastronomickým hodnotám jakými jsou kvalita, čerstvost, domáckost a poctivost jste se již seznámili s vyraženým podpisem (db) na křupavé housce. Ano, řeč bude opět o Domyno Burgerech. A protože se předchozí článek setkal s velkým ohlasem, rozhodli jsme se nakouknout „pod pokličku“ surovinám.

Za tři základní fragmenty burgeru lze považovat housku, majonézu a především maso. To v Domyno Burger Baru pochází z malého řeznictví, ze kterého se odebírá kvalitní maso i po menších objemech. Maso je směsí různých partií, a než si přijdete na tu svou „akorát“, může vás to stát spoustu nepovedených placek. V Domynu, šéfkuchař Petr Chaloupka vyzkoušel při svém bádání po nejlepších vstupních ingrediencích přes 25 druhů masa! Nakonec je na světě ideální směska, jejíž přesné složení je samozřejmě tajné… Co však můžeme prozradit je to, že maso se mele až na místě – což je garancí naprosté čerstvosti. Důležité je vědět, že maso se chová jinak v závislosti na stupni uleželosti, množství tuku obsaženém ve vláknech a dalších faktorech. Není s ním tedy jednoduchá práce, zvlášť když máte předsevzetí, a to správné, jak potvrzují mistři z Burger Baru, nekořenit. Jediné, čím burgeru prospějete, je totiž pepř a sůl, a to stejně až pro dochucení po tepelné úpravě.

Také majonéza byla oříškem. Po vyzkoušení několika zahraničních druhů došlo opět na návrat k češství a domáckosti, neboť vyhrála jediná česká v nabídce. Která to je a co se do ní přidává, aby byla „Domyno“, to prozradit nesmíme – můžeme ale napovědět – a vy, kteří jste se už za zážitkovým burgerem vydali, jistě potvrdíte, že v majonéze něco krásně chroupe, něco, co jí dodává nezaměnitelný šmak.

Konkurz na ideální housku vyhrála také česká varianta. Jejím stvořitelem je pekař z maličkého pekařství na Slapech, spojeného s bio farmou, který si s houskou tak vyhrál, že je dnes skutečně „na míru“. Maličká těstovitá bulka nakyne, v peci se dotvoří v boubelku s hladkým kloboučkem a v Burger Baru se pak rozpůlí, opeče – aby se nerozmáčela majonézou a zachovala si svou křupavost, a nakonec se díky grilu a pájce přemění v sexy očouzenou dámu s kloboukem podepsaným charakteristickým (db).

Z Domyno Burgeru se stal ryze domácí, český produkt, také díky zelenině. Ta je zásadně od českého farmáře. Z výrazné a sladké mrkve uskladněné tradičně v hlíně a písku se dělají zeleninové chipsy jako voňavá příloha, z brambor se tvoří charakteristické hranolky se slupkou, dosmažované těsně před podáním. Hranolky vznikají rukou šéfa kuchyně na místě, a opět tak můžeme garantovat naprostou poctivost a čerstvost.

Ze zeleniny stojí za zmínku okurka a zásada, kterou se „tým“ Burger Baru řídil při konkurzu na tu nej. Že musí okurka křupnout, to je jasné. Důležité ale také je, že nesmí nabourat chuť celého burgeru – ta musí zůstat stále kompaktní a okurka tudíž nesmí vykukovat z řady chutí, které skládají burger. Výrazné okurky tedy měly překvapivě smůlu. …Kromě zmíněných zeleninových chipsů a hranolek je jako příloha k burgeru vynikající také salát Coleslaw, cibulové kroužky či míchaný salát.

A nyní se pokochejte burgerem, který představíme dnes. Je to Domyno Burger číslo 4 – opečená (db) bulka, hovězí burger, majonéza, čerstvý hlávkový salát, mozzarella, sušená rajčata, grilovaná keříková rajčátka a bazalkové pesto. Podáván je se zeleninovými chipsy.

Příště se můžete těšit na další variaci, a tentokrát to budou variace s úplně odlišnou identitou – od 2. dubna se totiž menu obohatí o novinky! A ty si přece nemůžete nechat ujít…

Fotografie: Bára Adamová, Michal Trčka

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 28. 3. 2012