Burger jako luxusní zážitek? Proč ne!

V areálu sportovní akademie by jste jen těžko hledali prostor pro převraty v gastronomii a boření mýtů o jídle. Zrovna o jídle! V původním sportbaru Domyno Sportovní Akademie na Novodvorské se však takový prostor našel.

Bar se rozšířil o terasu o cca čtyřiceti místech, a nově vzniklá prostora čekala na nápad. Během čekání hostila sportovce i místní obyvatele těstovinami, masem z grilu a jinými klasikami. Stále však tak nějak bez náboje… Nápad udělat burgrárnu, ryzí a poctivou burgrárnu, jakou najdete jedině za velkou louží, a ještě navíc s využitím domácích, českých surovin – to se zpočátku zdálo jako nesmyslná věc. ,,Chcete si hrát na McDonalds?“, byla nejčastější reakce…

Takže vlastně proč? „Burger je jídlo, které má myšlenku. Spousta lidí je toho názoru, že s ním je dobré tak leda zaplácnout žaludek, když nestíháte oběd, zacpat pusu dětem v autě při dlouhé cestě anebo zahnat tygří hlad, vracíte-li se v noci z koncertu…“ To však není pravda – a Domyno Burger, ryze domácí produkt, rozbíjí tuto představu anonymní housky s mastnou majonézou a kusem podrážky namísto masa napadrť, anonymitu tříští hrdým cejchem DB na vrchní straně housky.

„Burger je totiž pastva pro oči. Burger je hračka. Burger je možnost být kreativní. Burger je jednoduše zážitková gastronomie,“ říká Michal Trčka, marketingový manažer společnosti Domyno.

Po prvotním zklamání v nejrůznějších burgrárnách po České republice z burgeru, který byl tak nasáklý majonézou, že by se dal jíst téměř lžící, anebo burgeru s prosoleným masem bez chuti a vůně se Michal rozhodl chytit inspiraci za hranicemi, konkrétně v Londýně. Po vyřčení nápadu porozhlédnout se venku byla jediná reakce majitelky společnosti – „kdy letíte, zítra?“ Vyrazili tedy s kolegy na dlouhou cestu za ideálním burgerem. Viděli a ochutnali toho spoustu, dobrého, průměrného i vyloženě špatného. Ze všeho se poučili – a stejně našli vlastní cestu. „Burger je součástí životního stylu, a jak ho prezentujete, odráží ten Váš.“ Hned po masu, které bývá předúpravovým solením naprosto znehodnocené, ne vždy pocházející z těch správných typů chovů a navíc krčící se kdesi uprostřed nevábného salátu, namísto aby plnilo také estetickou funkci a lákalo k zakousnutí už na první pohled, je údajně největším problémem houska. ,,Opečená, chuťově vyladěná houska s téměř černým křupavoučkým okrajem dodá burgeru úplně jiný rozměr. Sezamové bulky z nákupních řetězců ani nezmiňuji, to je úplně špatně“, prozrazuje Michal. Problémem je kupodivu i zelenina: ,,rajče má být dostatečně velké, ale ne příliš vodové, nakládaná okurka musí křupnout, když se do ní pustíte, červená cibule musí být zase dostatečně červená kvůli určitému rytmu barev, který se snažíte dodržet z estetické stránky věci. A salát? Ten je vůbec zapeklitou ingrediencí – chcete po něm, aby byl křehký, držel tvar, modeloval siluetu burgeru – a namísto toho mnohdy dostanete schlíplé listí, které ocení jedině Vaše morče.“

Už tedy víme, v čem je rozdíl mezi nic neříkajícím a vynikajícím burgerem. Nastal čas odměnit vás za poctivé čtení prvním lákavým obrázkem. Jednotlivé Domyno Burgery budeme představovat postupně, ať si tu nádheru dostatečně vychutnáte. Dnes je to tedy Domyno Burger č. 5 s pikantními fazolemi, sýrem Gouda a opečenou slaninou – seznamte se! (A nechte si chutnat…)

,,Byli jste již na Domyno burgeru? Podělte se níže s ostatními o vaše dojmy!“

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 21. 2. 2012