Delikátní silvestrovské dipování


Dipy aneb studené omáčky by neměly chybět na stole žádného opravdového gurmána. Dodají lahodnou chuť jakékoliv zelenině, masu, klobáskám nebo rybám. V jejich přípravě se fantazii meze nekladou, kombinovat můžete různé suroviny, omáčka tak vynikne ojedinělou a originální chutí. Lahodná je například mexická nebo exotická olivová, svou chutí vás ale bezesporu okouzlí i omáčka z pečené červené papriky. Všechny můžete servírovat třeba na silvestrovský večer, vašemu jídlu dodají to správné kouzlo…

 

 

Olivový dip (4-5 porcí)

Olivový dip
6 lžic vypeckovaných černých oliv

4 lžíce tatarské omáčky

2 lžičky vinného octa

1 stroužek česneku

oregáno

pepř

sůl

Olivy nasekejte najemno. Smíchejte s tatarskou omáčkou a prolisovaným česnekem a dochuťte octem, solí, pepřem a nasekaným orgánem. Nechejte aspoň hodinu odležet. Omáčku podávejte k rybě nebo pečené zelenině.

 

Mexický dip (4-5 porcí)

Mexický dip
2 zralá avokáda

1 rajče

2 cibule šalotky

2 lžíce citronové šťávy

2 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

1 červená chilli paprička

pepř

sůl

Rajče zbavte zrníček, cibuli oloupejte a vše nakrájejte najemno. Česnek utřete. Avokáda podélně rozkrojte, odstraňte z nich pecky a dužinu oddělte od slupky pomocí lžíce. Vložte je do misky, rozmačkejte vidličkou a ihned smíchejte s citronovou šťávou. Rozmačkanou avokádovou dužinu osolte, opepřete, přidejte rajče, cibuli, česnek, najemno nakrájenou chilli papričku a olivový olej, dobře promíchejte a nechejte odležet. Servírujte s tortilla chipsy.

 

Paprikový dip (4-5 porcí)

Paprikový dip
100 g pečené červené papriky bez slupky

4 lžíce majonézy

šťáva z poloviny citronu

snítka tymiánu

špetka cukru

pepř

sůl

Papriku upečte v troubě do měkka, sloupněte slupku a odstraňte jádřince. Dejte ji do mixéru spolu s majonézou, šťávou z citronu a vše rozmixujte na jemnou pastu. Ochuťte špetkou cukru, solí a pepřem. Nakonec přimíchejte nasekaný tymián. Dip je vhodný k masům nebo klobáskám.

 

Dýňový dip (4-5 porcí)

Dýňový dip
3 lžíce dýňových semínek

4 lžíce tatarské omáčky

1 lžíce světlé sojové pasty

1 lžíce vinného octa

1 lžíce světlé sojové omáčky

sůl

Dýňová semínka pozvolna a za stálého míchání opražte na pánvi bez oleje. Jakmile se nafouknou, nechejte je vystydnout a rozdrťte je na prášek. V misce smíchejte tatarskou omáčku, sojovou pastu, sojovou omáčku a přidejte dýňová semínka. Ochuťte špetkou soli. Omáčku podávejte k dušené či grilované zelenině, masu nebo rybě.

b.a.

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 29. 12. 2010