„Nechali jsme bankovnictví a marketinku a splnili jsme si sen…“

Tomáš Knapek a Mirek Šebesta - FCH Teprve pár měsíců je na pražském Novém městě otevřená kavárna Friends Coffee house a už si získala značnou popularitu. Není totiž jen tak ledajaká. Nachází se v domě, ve kterém pobýval samotný František Palacký, pyšní se řadou uměleckých fotografií, špičkově zařízeným dětským koutkem a co je nejdůležitější – má vlastní pražírnu. A jak nám prozradili majitelé – Mirek Šebesta a Tomáš Knapek – říkají ji Matylda.

Jak vůbec vznikla takto unikátní myšlenka mít vlastní pražírnu?

Tomáš: To bylo naprosto spontánní, my jsme vlastně ani definitivně nebyli rozhodnutí vybudovat kavárnu, natož s vlastní pražírnou. Pohybovali jsme se v oblasti marketingu, bankovnictví, založili jsme si e-shop s vínem, ale stále se nám to zdálo málo, chtěli jsme něco víc, něco unikátnějšího, lepšího. A kavárna nebyla vůbec špatná volba. Že budeme mít vlastní pražírnu, na to jsme ale přišli až potom, s tím jsme vůbec nepočítali.

Mirek: Jak se říká, člověk míní, život mění. Všechno bylo zpočátku jinak. Chtěli jsme vlastně malou kavárnu a vidíte to, nakonec je obrovská.

Veliká, ale unikátní. Tady přece pobýval sám František Palacký…

Mirek: Právě proto nás to prostředí tak okouzlilo. Když jsme sem poprvé vstoupili, věděli jsme, že je to to pravé ořechové. Prostor je tu neskutečně členitý, lidé mohou sedět v hlavní místnosti, v zimní zahradě nebo u krbu či v místnosti s pražírnou. Máme vlastně 4 kavárny v jednom.

To ale znamená daleko více práce, nemám pravdu?

Mirek: Mám pocit, že tak moc jsem se snad za celý den nikdy nenachodil. (smích)

A co výzdoba, kde jste čerpali inspiraci?

Mirek: Navštívili jsme spoustu kaváren, hodně jsme cestovali. A snažili jsme se, aby si naši kavárnu oblíbili všichni – ti co sem přijdou obchodně, ti co hledají odpočinek i ti co přijdou s dětmi. Vybudovali jsme tu veliký dětský koutek, špičkově zařízený, tady se určitě nebude nudit žádné dítě.

Slyšela jsem, že pořádáte i různé výstavy a vernisáže…

Přesně tak. Máme tu takovou unikátní zeď, na které vystavujeme obrazy nebo fotky různých umělců. Ty pak obměňujeme, aby se návštěvníci měli stále na co dívat. Pořádáme také různé ochutnávky a dokonce i módní přehlídky.

Na čem si zakládáte nejvíc?

Tomáš: Jde nám hlavně o kvalitu, ale i o zážitky. Proto vznikla naše vlastní pražírna nazvaná Matylda. Tím, že si kávu upražíme sami, neztratí hodnotu, je stále čerstvá. Navíc návštěvníci můžou sami pozorovat, jak se káva praží, a to jen tak nikde neuvidí.

Mirek: Všechno by mělo být hlavně čerstvé. Jak káva, tak i naše ostatní výrobky. Nechceme tu mít vakuované sendviče, proto si chleba sami pečeme. Je lepší, křupavější a navíc zdravější. Čerstvé máme i shaky, mícháme je přímo z ovocných šťáv, žádná chemie.

To zní pěkně, ale náročně…

Mirek: Samozřejmě že s tím souvisí víc práce, s tím ale musí obchodník vždycky počítat. Nic není zadarmo. Na úkor čerstvých výrobků jich nemůžeme nabídnout tolik, nenapražíme tu 30 druhů káv a nenapečeme 20 druhů sendvičů, zato si zakládáme na kvalitě.

Tomáš: A ani cena není nijak závratná. Lidé, kteří chtějí kávu za 15 korun, si u nás nepochutnají, ale nabízíme kvalitní kávu za opravdu rozumnou cenu. Kávička u nás je dobrá a přitom dostupná, což lidé určitě ocení. Navíc si kávu u nás můžou koupit i na doma – prodáme jim, přesně takovou jakou chtějí, namletou na stroj jak je potřeba nebo klasicky na zalití.

Máte tajnou recepturu?

Tomáš: Pražíme 100 % arabicu z Kolumbie a Brazílie, ale v poměru který neprozradíme.

Tak alespoň prozraďte, kterou kávu pijete nejradši?

Tomáš: Já jsem měl úplně nejraději velké Latté, pak jsem ale zjistil, že za den vypiji strašně moc mléka, tak si teď dělám už jen espresso.

Mirek: Jedině z espressa se dá totiž poznat chuť kávy, jakmile cokoliv mícháte, chutě se tlumí.  Takže já upřednostňuji také presso.

Vidíte, to jsem nevěděla. Hned si jdu jedno espresso udělat…

Tomáš: Ovšem není espresso jako espresso. Já si před časem koupil domů kvalitní kávovar, stál mě spoustu peněz a kafíčko z něj mi opravdu chutnalo. Pak jsem ale začal pít espresso u nás v práci a ouha, doma mi přestalo chutnat. Nebylo totiž tak dobré jako to naše. Pěkně jsem se rozmlsal!

Alexandra Simeonov a Aneta Bartoníková

Be Sociable, Share!

Komentáře

comments

Autor: | Vloženo: 15. 10. 2010